Er yogaindustrien bare kejserens nye klæder?

‘Hvordan går det med musikken?’ ‘Fantastisk. Jeg grounder totalt. Hvor længe bliver du?’, ‘energien i mine sommerfuglevinger fortæller mig, det snart er ved at være tid til at lette og sprede nye energier ud’, ‘fuldstændig. Du har en magisk sommerfugle energi. Andre skal også få lov at opleve dit støv’. Samtalen foregår lige bagved mig, mens jeg sidder og sipper af min ayurvediske juice og kigger rundt på alle de amerikanske turistyogier. Alle iført tøj, der lever op til yogafordommene. Løst hør/bomulds tøj i jordfarver, eller dyrt, økologisk designer yogatøj. Størstedelen med spirituelle tegn og symboler trykt på maven, et par stykker med OM tatoveringer, og absolut alle med en eller anden form for energismykker. Jeg befinder mig på Bali’s celebrity yogacenter YogaBarn. Her er næsten magisk smukt. Ikke noget at sige til folk rejser hertil. Men på samme måde som i går, så forstår jeg altså ikke hvorfor det hele skal være så amerikansk. Hvorfor er der ikke nogen østerlandske undervisere? Hele området omkring YogaBarn, ser til gengæld ud til at leve godt på yogaturisterne. Alle steder sælger de yogatøj, yogatasker, æterisk yogamåtte spray, chakra flag, OM tegn, buddhaer, yogabøger, krystaller og tarotkort. Som om den hinduistiske kultur ikke har nok nips i sig selv. På mange måder går alt det her så ekstremt meget imod yogaens filosofi om at være tilstede i nuet og gøre tilværelsen enklere. Det her er kvalmegrænsen af the buisness of yoga. Det hele virker så falsk. Alle folk omkring mig taler med kvalmende blid og langsom yogastemme, om kosmisk kærlighed og helbredende urter. Det får mig til at tænke størstedelen af dem kommer fra en tilværelse med stoffer, vold, pengemani og krig. Jeg føler mig af en eller anden grund bare ikke hjemme blandt yogalærere, tiltrods for min egen titel. Jeg har brug for en balance.

20131230-180606.jpg

20131230-180628.jpg

Stine

Kategorier  

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>