Nød lærer nøgen kvinde at spinde

Unknown kopi 3

Den glemte kreativitet

I dag sad jeg på stranden og iagttog hvordan en gruppe mennesker forsøgte at sætte parasoler op, med ønsket om at få lidt skygge. En let blæst gjorde, trods den bagende sol, projektet vanskeligere end hvad nok var forventet. Hver gang en parasol var sat i sandet, blæste den om kuld igen. Men så skete det fantastiske. Pludselig forvandlede kvindegruppen sig til produktive, idérige væsner. Som når man betragter en myretue i gang med at opbygge en landsby fra bunden. Der blev gravet huller, studeret vindretning og bundet tæpper og håndklæder op fra parasol til parasol, med alt fra tørklæder til snørebånd. Det fik mig til at tænke på ordsproget: Nød lærer nøgen kvinde at spinde.

Hvis der skal så få udfordringer til at fremme kreativiteten hos folk, hvorfor har flertallet af voksne mennesker så, så svært ved at være kreative? Hvis det at tænke kreativt er urinstinktets basale overlevelse, er problemet så at vores liv er for ukompliceret til vi kan blive rigtig lykkelige? Og hvis vores liv virkelig er så ukomplicerede, hvorfor lider vi så alle sammen af stress, dårligt selvværd, utilstrækkelighedsfølelser, mindre værd, angst, ADHD og neuroser? Er det fordi livet simpelthen er for let, så vores hjerne begynder at opfinde alle mulige problemer, der i virkeligheden ikke findes, som vi så begynder at bygge hele vores verden og samfund op omkring, fordi vores overlevelses instinkter har ligget i dvale i flere tusinde år?

Overlevelse vs. Overflod

Et godt eksempel på kreativitet er Roskilde Festivalen. Vi rykker ind på campingpladsen. Alt vi har med, er ikke mere end hvad vi selv og vores venner kan bære. Overalt går festivalgæsterne i gang med at bygge lejre og små samfund op. Haver, flag, temalejre, opholdsstue, sovekabiner, festsale, udkigsposter og toiletruter. Og vi har en fest med det. Det er for mange noget man ser frem til et helt år. Simpelliving i overflod. Et andet eksempel er folk der har været vant til at tjene masser af penge, og pludselig går fallit. Mennesker der ikke som udgangspunkt har hvad der kan synes som ubegrænsede mængder penge, kan sagtens have en lige så høj levestandard som de meget rige, også selvom pengene til tider er små. Netop fordi deres kreativitet arbejder strømlinet, og de naturligt finder løsninger der gør pengene holder længere, uden de lader sig mærke af det. Folk der har været vant til at kunne købe alt hvad de har lyst til, skal arbejde hårdere for at finde frem til en fornuftig og ikke mindst lykkelig måde at leve på, hvis finanskrisen rammer, fordi urinstinkterne for overlevelse har ligget i dvale i så mange år. Måske kunne det være meget godt at få foretaget et Back to Basic tjek på sit liv. Et serviceeftersyn til at få klarhed over hvad vi har brug for i vores liv, og hvad vi bare fylder på, fordi vores hjerne er understimuleret.

Stine

Kategorier  

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>